Cum a luat nastere moneda Euro ? Istoria banilor

moneda euro istorie

Dupa cum spuneam si intr-un articol precedent, inainte ca moneda Euro sa fie introdusa, majoritatea tarilor europene aveau propriile lor bancnote si monede (monedele lor nationale).

Moneda europeana a aparut la inceputul anului 1999, ea fiind pusa in circulatie la inceputul anului 2002. Producerea bancnotelor a inceput in luna iulie a anului 1999, procesul facandu-se in 15 imprimerii, aflate pe toate teritoriile celor 12 state membre din perioada respectiva: Belgia, Germania, Spania, Grecia, Franţa, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Austria, Finlanda si Portugalia.

Folosind 250.000 de tone de metal, imprimeriile au tiparit 14,89 miliarde de bancnote si au batut 52 de miliarde de monede.

In anul 1996, Uniunea Europeana a decis ca, spre deosebire de cele sapte bancnote euro, identice pentru toate tarile, monedele de 1, 2, 5, 10, 20 si 50 de eurocenti si de 1 si 2 euro sa dispuna de „fete nationale„, prin urmare cateva exemple: In Atena gasim tanara Europa rapita de Zeus pe moneda de 2 euro, in Italia pe moneda gasim cele mai mari talente ( „Proportiile ideale ale corpului uman” de Leonardo da Vinci sau „Nasterea lui Venus” de Botticelli), in Austria s-a retinut in metal monumente ale Vienei, in Spania catedrala Santiago de Compostela si chipul lui Miguel de Cervantes, Portugalia a ales sa puna in lumina secolul al XII-lea (cel al independentei), etc.

De unde este inspirat simbolul Euro?

simbol moneda euro

 

Simbolul Euro (€) este inspirat din litera greceasca epsilon, avand ca punct de reper leaganul civilizatiei europene. La nivel grafic acest simbol este apropiat de litera E , care este prima litera din cuvantul cheie, Europa, cu doua linii paralele la mijloc.

Care a fost scopul nasterii monedei Euro?

Euro s-a nascut din vointa statelor Uniunii de a se proteja fata de instabilitatea monetara.

In articolul urmator vom vedea cum a luat nastere Leul romanesc.